QR-Kod İle KVKK İYS İzni Nasıl Alınır?
1 Aralık 2021
5 dakikalık okuma

Günümüzde en sık kullanılan pazarlama ve iletişim yöntemleri elektronik ortamda gerçekleşiyor. Elektronik iletiler ile pazarlama yapan ve şirketinin markasını tanıtan kurumlar da görünüşe göre bir hayli artmış durumda. Fakat bu pazarlama bazı kişiler tarafından suistimal ediliyor olması da oldukça normal. Bu suistimallerin ortadan kalkması için de devlet tarafından birçok düzenleme yapıldı. Bu düzenlemeler ile elektronik ileti ile ulaşılan kişilerin ve elektronik ileti gönderiminde bulunan kurumların ya da şirketlerin hakları da koruma altına alındı.

Ticari Elektronik İleti Nedir?

Ticari elektronik İleti gerçek ya da tüzel kişilerin mallarını ya da hizmetlerini pazarlamak için, önemli günlerde kutlama ya da tebrik mesajı yollamak için ya da çeşitli içerikler ile kullanıcılara hitap etmek için elektronik iletişim adreslerine gönderdikleri iletilerdir. Bu iletiler SMS, MMS, E-posta, arama gibi kanallar aracılığı ile gerçekleştirilebilir. 

Ticari elektronik iletiler alıcıdan alınan onaya uygun bir şekilde gönderilmelidir. Kampanya ya da promosyonlar ile ilgili gerekli ve yeterli bilgilendirme sağlanmalıdır. Ticari elektronik iletilerin gönderimi için çeşitli izinler de gereklidir.

Ticari Elektronik İleti Nedir?

Ticari Elektronik İleti İzni Nedir?

Ticari elektronik ileti olarak tanımlanan ve ticari kazanç sağlama amacı olan iletiler için 1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe giren Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile ileti gönderilecek kişilerden izin alma şartı getirilmiştir. Kar amacı güden her ileti için iletinin gönderileceği kişilerden onay alma zorunluluğu vardır. Bu ileti izninin ispatından sorumlu olan kişi hizmet sağlayıcıdır. Onayın kişinin açık beyanı ve rızası ile alınması gerekmektedir. Alıcı kişinin sessizliği de onay anlamını taşımaz aksine red anlamına gelir. Ticari elektronik iletilerin kişilere gönderilebilmesi için hizmet sağlayıcılar tarafından kişilerin kişisel verileri alınmaktadır. Bu kişisel veriler de Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVKK) ile koruma altındadır. Kişisel verilerin izinsiz işlenmesi de kanun gereğince hak ihlalidir. Kişisel verilerin işlenmesi için kişilerden gerekli izinlerin alınması gerekmektedir.

Ticari elektronik ileti gönderiminde bulunan gerçek ya da tüzel kişiler aldıkları bu izinleri İYS yani İleti Yönetim Sisteminde saklı tutarlar. 04.01.2020 Tarihli Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik kapsamı ile ticari elektronik ileti kullanan tüzel ya da gerçek kişilerin İYS’ye kayıt olması zorunlu hale getirilmiştir. 

Ticari Elektronik İleti İzni Nasıl Alınır?

Ticari Elektronik İleti İzni Nasıl Alınır?

Ticari elektronik iletiler için çeşitli yöntemler ile izin alınabilir. Bu yöntemler fiziki ya da elektronik ortamda gerçekleştirilir.

Aydınlatma Yükümlülüğü

En önemli nokta ise kişilerin açık rıza vermesidir. İlgili kişiler hiçbir baskı ve tehdit unsuru olmadan tamamen kendi iradeleri ile kişisel verilerinin işlenmesine açık rıza vermelidir. Açık rızanın belirli bir konuyu kapsaması ve açıklayıcı olması gerekmektedir. İlgili kişiler, kişisel verilerinin nasıl ve hangi şartlarda işleneceği ile ilgili detaylı bir biçimde bilgilendirilmelidir. Aydınlatma yükümlülüğü ilgili kişinin talebinden bağımsız bir şekilde gerçekleşmelidir. Aydınlatma yükümlülüğü aydınlatma metni ile gerçekleştirilir. İlgili kişiler aydınlatma metni ile kişisel verilerinin korunacağına ve izinsiz bir biçimde taşınıp, kullanılmayacağına dair bilgilendirilirler. 

  • Fiziki İzin: Fiziki yolla ileti izni alınması için bir ileti izni ve ilgili kişinin ıslak imzası gereklidir. 
    • SMS İle İzin: Elektronik yol ile de elektronik iletiler için izinler alınabilir. Bunlardan biri SMS yolu ile ileti izni almaktır. İlgili kişilere gönderilen SMS’ler ile kişilerden verilerini işlemek ve kullanmak için izin istenebilir. 
    • E-posta İle İzin: E-posta yolu ile de izin alınabilir. E-posta iletisi ile kişilerden verilerinin işlenme izni kolaylık ile alınabilir.
    • Arama İle İzin: Arama yöntemi ile ileti izni de mevcuttur. Kişilere arama kanalı ile ulaşılarak kişilerden verilerinin istenmesi mümkündür.
  • QR-Kod İle İzin: En yenilikçi ve eşsiz izin yöntemlerinden biri de QR-kod ile izin olarak karşımıza çıkıyor. Bu izin yöntemini daha detaylı inceleyelim.

QR-Kod İle İzin Yöntemi

Görüldüğü üzere ilgili kişilerden gerekli izinleri almak için birçok yöntem mevcut. Bu yöntemlerin en iyilerinden ve en pratik ve yenilikçi olanlarından biri de QR-Kod ile elektronik ticari ileti izni almaktır. Bu yöntemi kullanarak izin alabilmek için MOBİLPARK hizmetlerinden yararlanmanız yeterlidir. Mobilpark’ın geliştirdiği yenilikçi ve hayatınızı kolaylaştıran bu izin yöntemi ile kişisel verilerin güvenliği için gerekli izinler kolaylıkla alınabiliyor. Mobilpark’ın önemli ve güvenilir hizmetlerinden olan 360 İYS & KVKK sayesinde İleti Yönetim Sistemine ve KVKK’ya tamamen uyumlu biçimde elektronik ileti izinlerini yönetebiliyorsunuz. 360 İYS & KVKK hizmeti ile izinli veri tabanınızı oluşturabilir ve gerekli izinleri bu veri tabanında düzenleyip saklayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken şey ise mobilpark.biz sitesinden form doldurup dilediğiniz paketlerden birine sahip olmak. 

0 Yorum

Bir İçerik Gönder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Konular

Loading
Mobilpark