Müşterileri KVKK ve İYS İzni İçin Teşvik Etme
1 Aralık 2021
9 dakikalık okuma
  • Neden izin Almak Gerekiyor?

“Bu izin işi de nereden çıktı?”

     Şu anda tüm pazarlama ve müşteri yöneticilerinin, satış ekiplerinin, hatta en önemlisi kasiyer ve satış görevlilerinin bu soruyu sorduğuna eminim. Postun geri kalanında konuşacağımız izin alma (opt-in) süreçlerinin öncekine göre önemli zorluklar getirse de öncelikle şunu bilmemiz gerekiyor :

     “Bu düzenlemeler bir insan olarak başta bizim kişisel bilgi güvenliğimiz, kişilik haklarımız ve hatta güveliğimiz için çok iyi bir şey.”

Öncelikle izin, opt-in süreçlerini yöneten bizlerin bu düzenlemelere inanmamız gerekiyor. E-Posta adreslerimizin, telefon numaralarımızın, adreslerimizin, demografik bilgilerimizin elden ele gezdiği, hatta satıldığı, hiç bir ilgimiz olmayan markalardan günde yüzlerce Spam, E-mail ve Toplu SMS bombardımanı ile rahatsız edildiğimiz düzene başta bizim karşısında olmamız gerekiyor. Emin olun bu felsefeyi benimsemiş tüm marka, pazarlama, satış ve müşteri yönetimleri İzin alma (opt-in) süreçlerinde çok daha yüksek başarı elde ediyorlar.

   Gelelim asıl konuya; peki müşterilerimizden neden izin almak gerekiyor? Bu sorunun temelde 2 Hukuki sebebi var:

1- KVKK – Kişisel Verileri Koruma Kanunu

      Kişisel Verileri Koruma Kanunu KVKK kapsamında açık rıza konusunu başka bir Post’ta derinlemesine inceleyeceğimiz için bu konuyu kısaca özetlemek istiyorum. KVKK temelde bir kurum ( Kamu veya Özel fark etmeksizin ) tarafından alınan, işlenen, saklanan veya paylaşılan tüm kişisel verileri düzenlemektedir. Bir çok düzenlemesi ile birlikte KVKK’ nın yürürlüğe girmesinden sonra hayatımıza “Veri işleme izni” ve ya bir diğer ifade ile “Açık rıza” diye yeni bir kavram girdi. Çok hukuki ifadeler kullanmadan özetlemek gerekirse;

Özel istisnalar dışında, Bir kurum, bir kişiden bir işin ifası (Mal hizmet satışı v.s) için gereken bilgiler dışında aldığı bilgiler veya bu aldığı kişisel bilgileri o işin ifasının dışında da bir amaç için kullanıyor, işliyor veya paylaşıyor ise mutlak suretle o kişiyi bu konuda aydınlatması, bilgilendirmesi gerekmektedir.
İşte buna Açık Rıza veya veri işleme izni denmektedir. Aslında ifadeden de anlaşılacağı gibi bir izinden çok bilgilendirme yükümlülüğünü yerine getirmekte denebilir. Bu sebeple izin formlarında, hukuki uzmanları tarafından hazırlanmış bir Aydınlatma Metninin altında “Okudum, Anladım” şeklinde bir ifadeyle açık rıza alınması gerekmektedir.

2- ETK – Ticari iletişim ve ticari elektronik iletiler hakkında Yönetmelik

     Yine KVKK da olduğu gibi bu konuda derinlemesine başka bir Post’ta detaylıca inceleyeceğiz ama “Ticari iletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik” neleri düzenliyor kısaca anlatmak gerekiyor :

    • İzin alma zorunluluğu: Yönetmelik ile birlikte artık Ticari elektronik ileti dediğimiz E-mail, SMS, MMS, veya Çağrı merkezi araması gibi ticari menfaat sağlamaya yönelik tüm iletişimler için önceden izin almak zorunluluğu getirilmiştir. Önceden iletişim kanalına uygun izin alınmadan herhangi bir SMS, sesli arama ve E-posta gönderimi yasaklanmıştır.
    • IYS kayıt zorunluluğu: 2020 yılında yönetmelikte yapılan değişiklik ile birlikte  yukarıda bahsettiğimiz Firma ve Markaların toplanan tüm izinlerini, TOBB bünyesinde kurulu olan ulusal veri bankası IYS (İleti Yönetim Sistemi) sistemine aktarılması ve IYS üzerinden güncel olarak tutulması zorunluluğu getirilmiştir.
    • Mesaj metni içerisinde zorunlu bilgiler: Ticari elektronik iletilerin içerikleri de düzenlenmiş, iletinin içerisinde mutlaka MERSİS numarası gibi Marka ve Firmayı tam olarak belirten bilgilerin yer alması zorunluluğu getirilmiştir.
    • Reddetme hakkı verme: Gönderilen her ticari elektronik iletide, alıcının ücretsiz bir şekilde ve gönderim yöntemiyle aynı olacak şekilde mesajı istemediğini belirtebileceği Reddetme hakkının verilmesi zorunluluğu getirilmiştir. Reddetme hakkını kullanan alıcıya tekrar ticari elektronik ileti gönderime de yasaklanmıştır. Ayrıca alıcılar IYS vatandaş uygulaması üzerinden de bu reddetme hakkını kullanabilmektedir. Yine bu durumda da Marka ve Firmalar IYS sistemine entegre bir şekilde bu güncellemeye uygun bir şekilde bu kişiye mesaj göndermemesi gerekmektedir.

     Sonuç olarak rıza, tamamen kişilerin özgür iradesi ile gerçekleşmelidir. Müşterilerin KVKK ve İYS izni için açık rıza alırken de bu hususa dikkat edilmelidir.

  • Müşterilerinizi KVKK ve İYS İzni İçin Nasıl Teşvik Edersiniz?

Peki Pazarlama amacıyla kullanacağımız bu müşteri iletişim bilgileri için zorunda olduğumuz izni almak bu kadar kolay mı?
Tahmin ettiğinizden çok daha zor olacağını şimdiden söyleyebilirim. Hatta insanlar kişisel verilerinin gizliliği konusunda daha da bilinçlendikçe daha da zor olacak. Başta şu soruyu soruyu kendimize sormamız gerekiyor : ” Bir kişi neden kişisel verilerini Markamızla veya kurumumuzla paylaşsın ki ? “ İşte bu soru kişinin bu konuda bir motivasyona ihtiyacı olması gerektiğini gözlerimizin önüne sermektedir. KVKK kapsamında da bu konu hassas bir konudur. Bu oyunun 3 temel kuralı bilmemiz gerekmektedir :

  1. Aydınlatma yükümlülüğünü yerine getirmeden işin ifası için aldığınız veriyi başka bir amaçla kullanamazsınız.
  2.  Kişiyi Veri işleme izni vermeye İşin ifası dışında kullanılmasına zorlayamazsınız. Hatta Aydınlatma yükümlülüğü kapsamında “Açık Rıza” almadan bu ürün veya hizmeti alamazsınız diyemezsiniz.
  3. Ticari Elektronik ileti izin kutucukları olsun veri işleme olsun hiç bir kutucuk önceden işaretli olamaz.

     Yani, Veri işleme izni ve IYS izni tamamen Özgür irade ile alınabilmektedir. Peki bu oyun kuralları ile kişilerin izinlerini almak için nasıl motive edebilir? İşte önerilerimiz :

 

Elektronik İzin çözümü kullanın

 

  Hem KVKK hem de Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik, Matbu (Hard-Copy) ve Elektronik ortamda (Soft-Copy) izin alma yöntemleri ile ilgili düzenleme yapmıştır. Bu konularda yazı, font büyüklüğünden seçim kutularının seçili olmamasına kadar bazı detaylar yer almaktadır. Başka bir Post’ta detaylı şekilde işlediğimiz Matbu (Hard-Copy) ve Elektronik ortamda (Soft-Copy) izin alma yöntemlerinin avantajları ve dezavantajlarına baktığımızda Elektronik ortamda izin almak çok daha avantajlıdır.  Aynı zamanda kişinin bu konuda pratik bir şekilde ve çok daha güvenli bir şekilde izin vermesini sağlar.

 

 

Bu sebeple mümkün olduğunda izin süreçlerini elektronik ortamda sağlanması için çözüm üretilmelidir. 360 IYS ve 360 IYS KVKK çözümleri uçtan uca elektronik izin çözümü sağlamaktadır. Esnek bir şekilde Elektronik izin formlarınızı tasarlayabilir, bu izin formlarını, QR Kod, Kısa numara ve Agent (Kasiyer) uygulamasını kullanarak pratik şekilde yayınlayarak iz kayıtları ile birlikte toplayabilirsiniz.   

 

Kulüp Üyeliği / Sadakat Programları oluşturun

    Sadakat Programı/Kulüp üyeliği için Shell Club Card, Money Club Card örnekleri verilebilir. Bu örneklerde tüketicilerin alışveriş yaparken indirimler ve kampanyalar ve promosyonlardan yararlanabilmesi için Club üyesi olması gerekir. Bu üyeliğin gerçekleşmesi için de müşterilerin önce KVKK ve İYS izni vermesi gerekiyor. İnsanlar indirimli ürün etiketlerini gördükçe bu fırsattan yararlanmak için seve seve Money Club üyesi olduklarını görüyorsunuz.

    Yine Shell Club örneğindeki gibi sürekli aldığı yakıtla puan biriktirmek tüketiciyi motive eder. Normalden daha uygun fiyata bir ürün almak veya sürekli tükettiği bir ürünün belirli bir süre sonra harcayabileceği puanlar olarak geri dönmesi tüketicileri teşvik eden önemli bir durumdur. 

     Sadakat programları aslında kulüp üyeliği ile aynı şeydir ve müşterilerin marka bağlılığını artırmak, daha fazla alışveriş yapmalarını sağlamak amacıyla ortaya konulmuş pazarlama faaliyetleridir. Sürekli ve yinelenen alışverişler sağlamak için kurulacak güzel bir yöntem olduğu söylenebilir Sürekli müşterilere yönelik indirimler, biriktirilebilen puanlar ve belirli bir harcamadan sonra edinilen hediyeler müşterilerinizin markanızla olan bağını artırır. Sadakat programı oluşturmak KVKK ve İYS izni alabilmek için kullanabileceğiniz diğer bir araçtır. Sonuçta insanlar sevdikleri markaların kampanyalarından haberdar olmak isterler. 

 

Promosyonlar verin

    Satın alma davranışları genelde dürtülerle şekilleniyor. Açken market alışverişi yapmanın daha fazla abur cubur almaya sebep olmasını bu duruma örnek olarak verebiliriz. Promosyon, ödül gibi kavramlar da benzer şekilde tüketicinin dürtülerini tetikleyerek davranışlarına önemli ölçüde etki ederler. Anlık karar verme mekanizmalarına promosyon yardımıyla yön verebilirsiniz. 

    Promosyonlar, tüketiciyi daha hızlı  karar almaya yönlendiren ve satın almaya teşvik eden önemli pazarlama araçlarıdır. İndirim, hediye, özel ürün, kupon ve daha düşük fiyata daha fazla ürün alma şansı insanları cezbeden önemli durumlardır.

    Müşterileriniz sizden bir alışveriş yaparken KVKK ve İYS izni vererek kayıt olarak sunacağınız promosyon ve hizmetler faydalanmasına teşvik edebilirsiniz. Bir pizza markasının bu durum için örnek teşkil edecek güzel bir uygulaması oldu. Bu pizza markasından pizza sipariş eden müşterilere promosyon olarak “Ücretsiz Sufle” sunuldu. Bu promosyona, kasada size gösterilen Kare Kod (QR Kod) ile Elektonik kayıt olması  şartıyla ulaşabiliyordu. Fakat burada yukarıda da anlatıldığı gibi izin vermeyi zorunlu kılamayacağınızı bir kez daha hatırlatmak isterim. Fakat gerçekleştirdiğimiz bu projede promosyona katılan katılımcıların %90’ından fazlasının KVKK veri işleme ve SMS, E-Posta, Arama izinlerini de onayladığını tecrübe ettik.

      Siz de kendi verdiğiniz hizmetlere göre promosyonlar geliştirebilirsiniz. Mobilpark’ın 360 İYS ve KVKK ürünü ile sunduğu “elektronik izin formu sihirbazında” ERP’niz üzerinden oluşturacağınız kuponları sisteme koyabilir, kayıt olan kişilere otomatik olarak Teşekkür mesajı içerisinde Kupon kodlarınızın SMS ile dağıtımını sağlayabilirsiniz.

 

0 Yorum

Bir İçerik Gönder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Konular

Loading
Mobilpark